Wednesday, March 14, 2007


KEMATIAN MENURUT AGAMA ISLAM

Golongan yang kuat dan mulia adalah orang-orang yang berani menerima hakikat dan melaluinya dengan penuh keyakinan ( Ab. Aziz Mohd Zain: 1999). Orang yang berani adalah orang yang tahu akan hakikat kematiannya. Orang yang tahu akan kematiannya sudah pasti menyiapkan diri sepenuh jiwa raga keimanan disemai pada dirinya.

Di dalam surah Al-Imran 139 maksudnya:

Dan janganlah kamu berasa lemah dan berdukacita kerana kamuorang-orang yang tertinggi, jika kamu benar-benar orang beriman.

Ayat di atas menyebut bahawa manusia tidak perlu berdukacita dan berasa lemah dalam menghadapi sesuatu. Allah SWT akan sentiasa dekat pada manusia yang benar-benar beriman kepadanya ( Ab. Aziz Mohd Zain: 1999)

Pada manusia, kematian adalah satu pengakhiran dalam kehidupan. Namun bagi Allah SWT, kematian manusia adalah satu pertemuan Allah SWT dengan hambanya. Manusia yang beramal soleh akan diangkat oleh Allah SWT sebagai seorang manusia yang mulia. Pandangan Allah pada hambanya adalah pada ketaatan dan keimanan. Keimanan manusia pada Allah SWT diukur dari perspektif amal ibadat dalam dunia. Amal ibadat di dunia tidak ubah seperti satu benih yang akan berbuah di negeri akhirat. Kalau amal baik maka akan dibalas baik di akhirat dan sebaliknya. ( Syaikh Abdul Latif Musytahariy. 2005)

Firman Allah S.W.T, maksudnya:

Sesiapa yang mengerjakan kebaikan walau seberat sebiji zarah, maka dia akan melihat (balasannya). Dan sesiapa mengerjakan kejahatan walau seberat sebiji zarah, maka dia akan melihat balasannya pula.(surah Al-Zalzalah: 7-8)

Orang yang tahu akan kematiannya seharusnya bersabar, menguatkan diri dan redha dengan jalan yang diaturkan oleh Allah SWT. Penyakit seperti kanser, leukemia danAIDS akan berhadapan dengan keadaan kematian yang bakal diketahui dan boleh dijangkakan. Sebagai seorang yang berhadapan dengan situasi ini, seharusnya mereka menguatkan diri dan memikirkan sesuatu yang mampu mereka lakukan sebelum mereka menghembus nafas terakhir. Seseorang itu seharusnya menguatkan diri secara mental dan psikologikal untuk meneruskan hari-hari terakhir. Sesorang itu perlulah banyak bertasbih dan bertahmid serta memohon doa dan keampunan supaya memudahkan perjalanannya. Di samping itu terdapat perkara-perkara lain yang boleh dilakukan sebelum menghadapi bibit-bibit kematian.

Antara perkara yang boleh dilakukan:1. Wasiat.2. Berubat dan mengingati mati.3. Menipiskan rasa takut.4. Memohon keampunan dan keselamatan kepada Allah.5. Baik sangka kepada Allah6. Menikmati ketenangan fikiran.


Wasiat

Al- Wasiat membawa maksud mewasiatkan apabila ia sampai. Orang yang berwasiat itu memberikan barang yang ada pada masa hidupnya supaya dimanfaatkan selepas kematiannya (Syaikh Abdul Latif Mushtahariy: 2005)Wasiat merupakan perjanjian untuk menunggu sesuatu atau mendermakan harta yang mereka terima setelah wafat. Bukan orang yang mempunyai harta sahaja boleh membuat wasiat, tetapi janji pun boleh diwasiatkan. Orang yang membuat wasiat mesti melengkapi harta-harta warisan yang sudah dia janjikan. Dia mesti melengkapi segala wasiat yang akan diterima orang lain nanti.

Wasiat memang ada disyariatkan, sesuai dengan firman Allah Ta’ala;

“ diwajibkan keatas kamu, apabila salah seorang di antara kamukedatangan( tanda-tanda maut) jika ia meninggalkan harta berwasiat untuk ibu bapa dan kaum kerabatnya secara makruf. Ini adalah kewajipan bagi orang-orang yang bertakwa”.

( surah an-Nisa: 12)

Sesungguhnya berwasiat itu merupakan satu perkara yang baik dan harus dilakukan. Namun sebaiknya berwasiatlah dengan secara adil. Wasiat bukanlah satu firasat yang boleh dipermainkan kerana jika ia dipermainkan ia akan membawa kemungkaran dan kepayahan kepada pemegang wasiat itu.

Menurut Hadis Nabi (s.a.w) daripada Abu Hurairah yang berbunyi;

“ lelaki dan wanita yang taat dan beramal selama enam puluhtahun, kemudian mereka mati-dalam keadaan mempermain-mainkan wasiat –maka nerakalah bahagian keduanya.”

Daripada huraian Hadis di atas cukup menerangkan yang meninggalkan wasiat itu merupakan perkara yang baik namun perlu memberikan penekanan kepada ketulusan dan kepentingan wasiat tersebut. Perlu dielakkan daripada wasiat yang membebankan orang lain dan elakkan mempermainkan wasiat tersebut.

Berubat dan mengingati mati

Mengingati mati dan menganggap ajal sudah dekat bukan bererti kecewa dan meninggalkan dunia. Kita tidak boleh mentafsirkan seperti itu kerana yang demikian adalah prinsip-prinsip orang yang patah hati dan tidak berjiwa maju. Sebagai seorang muslim seharusnya tidak berputus asa berubat untuk penyakit yang kita hadapi ( Syaikh Abdul Latif Mushtahariy: 2005).

Selain itu “ mengingati mati” sentiasa akan memotivasikan kita untuk terus berusaha mendekatkan diri dengan Allah. Sesuai dengan riwayat Abu Sa’id al-Khudri, katanya: Rasulullah masuk ke dalam surau, baginda terjumpa jemaahnya yang sedang tertawa terbahak-bahak. Oleh yang demikian baginda bersabda;

“ seandainya kamu perbanyakkan mengingati sesuatu yangmenghilangkan kelazatan( mati) sudah tentu sudah ada kesibukan kamu dan tidak lagi seperti yang aku lihat tadi.”Banyaklah mengingati mati! Orang mati, apabila dia sudah masuk kedalam kubur nanti, maka kuburnya akan berkata: “aku ini adalah rumah yang sunyi, aku ini tempat perseorangan, aku ini rumah tanah dan rumah ulat.”

Kalau yang ditanam itu orang yang beriman, maka kubur itu akan berkata kepadanya:

“ selamat datang buat anda, anda adalah orang yang aku sukai yang datang kepada aku. Pada hari ini aku melindungimu kerana kamu sudah datang kesini, dan kamu akan melihat bagaimana layananku kepada mu.”

Nabi (s.a.w) bersabda:

“ kemudian diluaskan kuburnya sesayup mata memandang, sertadibukakan kepadanya pintu( pemandangan) ke syurga.

Kalau yang ditanam itu orang jahat ataupun orang kafir, kubur itu akan menyambut dengan kata-kata; “tidak ada tahniah dan selamat datang untuk kamu. Kamu adalah orang yang paling ku benci yang datang kepada ku. Oleh itu aku akan berpaling daripadamu pada kedatanganmu ini. Dan kamu akan melihat bagaimana tindakanku kepada mu.”

Kemudian kata Abu Sa’id; “ kubur itu akan memaki hamun serta menghimpitnya sehingga hancur tulang rusuknya.

Oleh yang demikian mengingati mati bukanlah satu perkara yang meruntun perasaan dan membaurkan persaan menakutkan. Sebaliknya seorang muslim membuat persedian dan bertaubat dengan segera dan memohon ribuan doa memudahkan kematian dan menyelamatkan dari azab dalam kubur itu. Sebagai seorang muslin perlu menguatkan iman di dalam dada dan perlu bertasbih dan bertahmid memuja keagungan Ilahi.

Menipiskan Rasa Takut

Takut merupakan satu perasaan yang ada pada diri manusia. Allah SWT membuat pengakuan tentang adanya perasaan takut dalam diri manusia. Antara penjelasanAllah dalam hal ini ialah seperti firman-Nya:Maksudnya:

“mereka merenggangkan diri dari tempat tidur kerana mengerjakansembahyang dan sebagainya; mereka sentiasa berdoa kepada Tuhan mereka dengan perasaan takut akan kemungkaran-Nya serta dengan perasaan ingin memperolehi lagi keredhaan-Nya; dan selalu pula mendermakan sebahagian dari apa yang kami berikan kepadanya.

(surah Al- Sajdah:16)

Berhadapan dengan kematian merupakan satu perkara yang kita takuti. Namun apabila kita bermain perasaan dengan ketakutan kematian itu, ia akan menjadikan emosi kita lemah. Sebaliknya kita harus melawan perasaan itu dan melakukan banyak ibadat serta momohon doa kepada Allah agar segala perbuatan dalam dunia di redhai oleh Nya.Sebenarnya perasaan takut yang ada pada manusia ini telah digunakan oleh syaitan untuk mengancam manusia dengan berbagai cara, supaya manusia akan terus tersasar dari keimanan Islam.( Ab. Aziz Mohd Zin. 1999) Namun Allah mengingatkan bahawa perasaan itu hendaklah digunakan pada tempat yang betul, iaitu takutkan Allah tanpa benda-benda lain. Justeru itu manusia tidaklah perlu berasa gentar kepada kematian, bahkan perlunya mewujudkan perasaan gembira untuk bertemu dengan Allah di dunia kekal abadi.

Memohon Keampunan dan Keselamatan Kepada Allah

Dalam kehidupan dunia ini, manusia tidak lari daripada melakukan kesilapan. Dalam syariat Islam telah menetapkan pahala dan dosa. Pahala adalah satu ganjaran Allah kepada hambanya yang melakukan perkara atau ibadat dengan baik dan ikhlas. Dosa pula adalah satu ganjaran negatif yang diberikan oleh Allah apabila manusia membuat atau melanggar perkara-perkara yang dibenci oleh Allah. Dosa terbahagi kepada dua, dosa kecil dan dosa besar. Dosa kecil merupakan kesalahan ringan yang sering dilakukan manusia dan dosa besar adalah perbuatan yang melanggar syariat yang telah di gariskan oleh Islam seperti contoh meminum arak, berzina dan lain-lain.

Dalam kehidupan manusia, sudah pastinya manusia berdepan dengan mengumpul seberapa banyak dosa yang ditanggungnya. Di akhirat nanti amalan manusia akan dihitung. Sekiranya amalan manusia banyak kepada perkara yang baik dan pahala yang berat, maka manusia akan masuk ke dalam syurga abadi. Sebaliknya sekira manusia banyak melakukan dosa, sudah pasti neraka menanti. Namun sebenarnya Allah Maha penyayang dan Maha pengampun kepada hambanya. Seharusnya manusia perlu memohon keampunan kepada Allah supaya mengampunkan segala dosa-dosa yang telah kita lakukan. Dalam firman Allah ada menyentuh;

Maksudnya:
“ dan wahai kaumku, mintalah ampun kepada Tuhankamu,kemudian kembalilah taat kepada- Nya, supaya Dia menghantar kepada kamu hujan yang lebat serta menambahkan kekuatan kamu di samping kekuatan yang sedia ada, dan janganlah kamu membelakangkan seruanku dengan terus melakukan dosa.”
( surah Hud: 52)

Oleh yang demikian memohon keampunan merupakan satu amalan yang baik. Memohon ampun mampu menghindari dosa yang telah kita lakukan. Di samping itu umat Islam digalakkan melakukan taubat kepada Allah setelah dosa-dosa yang telah kita lakukan. Allah menuntut umatnya supaya melakukan taubat nasuha. Taubat nasuha adalah taubat yang manusia kita berjanji dengan tuhan tidak melakukan kesalahan yang sama. Justeru manusia seharusnya sentiasa berdoa kepada Allah dan memohon supaya pengampunan kita diterima dan melimpahkan pahala serta keredhaan-Nya.

Baik Sangka kepada Allah

Saudara ku semua! Kita wajib baik sangka kepada Allah. Ini kita tingkatkan lagi dengan iringan dengan rasa takut ketika menjelang ajal. Inilah yang dianjurkan oleh Nabi kita (s.a.w) (Syaikh Abdul Latif Musytahariy: 2005).Sesuai dengan hadisnya yang berbunyi:

“ janganlah salah seorang kamu mati melainkan dia sudah baiksangka kepada Allah.”

Manusia seharusnya berkeadaan baik sangka apabila bertemu dengan Allah kelak. Berbaik sangka kepada Allah membawa keredhaan Allah kepada manusia. Selain itu manusia perlu senantiasa mengingatkan diri dengan; apabila dalam keadaan sihat walafiat kita tumbuhkan rasa takut sewaktu nafsu kita mengajak kepada maksiat, dam kita tingkatkan rasa yakin dan harapan ketika meminta ampunmenjelang ajal kita.


Menikmati Ketenangan Fikiran

Apabila seseorang itu yang tahu akan ajalnya akan datang padanya, digalakkan supaya menikmati keindahan dan kehidupan ciptaan Allah ini. Sesungguhnya ciptaan alam ini adalah dari Allah s.w.t. tidak ada sebaik kejadian melainkan Allah yang menjadikan. Menikmati panorama alam boleh dijadikan sebagai terapi jiwa dan mental manusia. Terapi ini dapat dilakukan dengan menikmati keindahan pantai, pohon-pohon dan lain lain yang mana dapat di lihat dengan “ sedap mata memandang”.

Anugerah alam yang indah ini banyak menyingkap rahsia kejadiaan yang dicipta oleh manusia. Melalui melancong ke sesuatu tempat yang indah akan mengheret manusi melihat keindahan alam serta kekaguman penciptaan yang maha bijaksana dan maha kaya. Apabila kita menikmati keindahan alam ini, seharusnya kita menyedari akan kekuasaan Allah. Kita seharusnya sedar akan betapa hebatnya kekuasaan Allah dan kita memohon rahmat dari Allah. Mengkagumi ciptaan Allah memberikan tanda syukur kita kepada Allah. Apabila kita bersyukur, kita akan di angkat oleh Allah sebagai seorang hamba yang baik.


Terapi menikmati keindahan alam akan mendidik minda dan jiwa yang mana kita akan terdidik akan kesyukuran kehidupan kita yang dikurniakan oleh Allah. Seharusnya kita tidak merasakan Allah membenci kita apabila Allah mengambil kita keluar dari alam dunia. Sebaliknya Allah mengajak kita bertemu dengan-Nya di alam abadi. Menikmati keindahan alam semulajadi menjadikan kita senantisa berharap agar diri kita akan diselamatkan dan dicantikkan seperti Allah mencantikan alam ini. Ketenangan fikiran kita akan mendidik emosi supaya kita redha dengan apa yang telah ditetapkan oleh Allah. Semoga kematian diberkati dan dirahmati dengan keredhaan Allah yang maha penyayang lagi baik hati.

No comments: